M. BARTO: Čaká nás lepší rok, no aj niekoľko nástrah

30.12.2013 Bratislava

Bratislava 30. decembra (TASR) - V Európskej únii by mala ekonomika znova rásť, pričom rast cien by mal byť minimálny a úrokové sadzby by mali ostať nízke. Euro by nemalo čeliť žiadnym hrozbám. Južné štáty budú pokračovať v reformách, napr. trhu práce, aby obnovili svoju konkurencieschopnosť. Myslí si to Martin Barto, hlavný stratég Sberbank Slovensko.

Pre Slovensko najdôležitejší partner v EÚ, Nemecko, je na rastovej trajektórii, v roku 2014 by sa jeho HDP mal zvýšiť o 1,7 % a Nemci sú optimistickí aj čo sa týka ďalších rokov. To je veľmi dobrá správa pre Slovensko i ďalšie štáty nášho regiónu.

Podľa stratéga určitá neistota ohľadne tohto optimistického výhľadu na budúci rok vyplýva z faktu, že eurozóna sa vydáva na cestu do veľkého neznáma v oblasti regulácie a dohľadu nad bankami. Pokračujúce diskusie regulátorov o nutnosti alokovať časť kapitálu bánk aj na pokrytie rizík vyplývajúcich z držby štátnych dlhopisov nedávajú spávať šéfom bánk, ktoré majú v knihách veľké objemy týchto cenných papierov. Súčasne brzdia ich úverové aktivity. Váhanie a nechuť ísť do významných úverových projektov stupňuje nedávno odštartovaná previerka kvality aktív najvýznamnejších bánk v eurozóne - tých čo prejdú pod priamy dohľad Európskej centrálnej banky (ECB). Kombinácia týchto dvoch faktorov by mohla v roku 2014 viesť k dočasnému zmrazeniu úverovej aktivity, ktoré by mohlo oslabiť krehké vyhliadky na ekonomický rast.

Trend protestného hlasovania


Slovensko popri eurovoľbách čakajú prezidentské a komunálne voľby. V nich sa čiastočne ukáže, či trend protestného hlasovania naberá na význame. Pokiaľ však štát i samosprávy neukážu viac schopnosti riadiť krajinu, podiel protestného hlasovania bude stúpať.

Ekonomická prognóza NBS pre Slovensko na rok 2014 hovorí o 2,2-% raste a 1,3-% raste cien. Rast bude ťahať najmä zahraničný dopyt, spotreba domácností prispeje k rastu málo. Investície ostanú na nízkej úrovni roku 2013. Prognóza nie je priaznivá riešeniu najväčšieho problému Slovenska, ktorým je vysoká nezamestnanosť. Tvorba nových pracovných miest bude pri nízkej investičnej aktivite minimálna.

"Domnievam sa, že príčinou poklesu záujmu o investovanie je zhoršenie investičného prostredia na Slovensku vinou neuvážených zmien zákonov, čo už signalizovalo viacero medzinárodných porovnávacích štúdií. Neistota bankového sektora môže tento trend ešte posilniť. Kladným momentom bude zavedenie jednotnej eurovej platobnej oblasti (SEPA), ktorá prinesie zjednotenie podmienok platobného styku v eurách od 1. 2. 2014," uzatvára Barto.
 

Vyberte región